• Spelregels

  In verband met een aantal wijzigingen in de spelregels met ingang van 1 juli 2016, zal het nederlands-talige spelregelboekje ook wijzigingen ondergaan. Op het moment dat de NHV beschikt over de nieuwe IHF-versie, zullen wij het boekje in het Nederlands op deze site zetten. Tot die tijd klik hier voor de Engelse editie. 

  De NHV heeft een overzichtelijk boekje opgesteld voor de regels van het jeugdhandbal. Klik hier om het boekje te openen.

  De speelwijze voor de F-, de E- en de D-jeugd is sinds 2014/2015 veranderd. Klik hier voor een overzicht wat de verschillende speelwijzen zijn per categorie. 

  Hieronder een korte samenvatting van deze nieuwe regels. 

 • Spelwijze wedstrijden jeugd

  Waarom jeugdhandbal verandert!

  Het jeugdhandbal veranderen is geen doel op zich. De sport aantrekkelijker, leuker en vooral kindvriendelijker maken wel. De werkgroep talentontwikkeling van het NHV werkt sinds 2012 aan het plan dat deze cultuurverandering binnen de handbalsport mogelijk moet maken. 
  Er is een nieuwe speelwijze ontwikkeld, die de basis legt voor een betere ontwikkeling van de kinderen én aansluit bij de handbalvisie van nu. Onder het motto "Spelplezier voorop" zijn er nieuwe spelregels bedacht voor het handbal in de D-, E-, F- en H-jeugd. Deze zijn inmiddels bij de F- en de E-jeugd ingevoerd. Komend seizoen volgt de D-jeugd.
  Bij het bedenken van de nieuwe handbalvisie voor kinderen t/m 12 jaar is door de werkgroep onder meer gekeken naar vernieuwingen in andere handballanden en bij andere (bal- en team)sporten.

  Nieuwe spelvisie bij de F-jeugd
  In seizoen 2014-2015 zijn de aanpassingen in het handbalspel vooral gericht geweest op de F- en H-jeugd. Zo wordt bij de F-jeugd (ook wel "mini's" genoemd) voortaan in het hele land gespeeld op een klein veld, met minidoelen en een zachte bal. De speelwijze is kort samengevat: op de eigen speelhelft verdedigen (allemaal storen), de keeper mag mee in de aanval en alle spelertjes mogen tijdens de wedstrijd op doel staan. Alleen dat is al goed voor een extra spannend/leuk wedstrijdelement, want na elke aanval rijst de vraag: "Wie is er nú als eerste terug in het doel?". Kortom dynamiek op alle fronten!

  In deze folder vind je meer informatie over de speelwijze bij de F-jeugd. Uit evaluatie blijkt dat de aanpassingen van het spel over het algemeen als erg positief worden ervaren. Belangrijke aandachtspunten zijn nu nog vooral het opleiden van begeleiders en spelleiders, zodat zij de kinderen zo goed mogelijk kunnen "sturen" tijdens hun spel. Daarnaast wordt met het organisatorisch kader van de verenigingen gekeken naar een optimale organisatie van de wedstrijdjes (competitie en/of toernooien) in zo klein mogelijke regio's.

  Aanpassingen bij de E-jeugd in seizoen 2015-2016
  De belangrijkste aanpassing bij de E-jeugd is dat er voortaan met één speler per team minder gespeeld wordt, dus 5 tegen 5 plus keeper. Daarnaast wordt, net als bij de F-jeugd, ook bij de E-jeugd zoveel mogelijk "offensief verdedigd", dus met als doel om de bal te veroveren/onderscheppen. Ten slotte zijn er ook bij de E-jeugd na afloop van de wedstrijd voor alle spelers shoot-outs (speler tegen keeper). Ieder kind gooit een keer, ieder kind keept een keer. 
  In deze folder vind je meer informatie over de achtergronden en wijzigingen bij de E-jeugd vanaf seizoen 2015-2016.

  Aanpassingen bij de D-jeugd in seizoen 2016-2017
  Uitgangspunten voor de speelwijze binnen deze categorie zijn:

  - Vrijheid om te spelen
  - Bal veroverend spelen / verdedigen
  - Weg van de cirkel, offensief  spelen
  - Posities door wisselen
  - Iedereen evenveel speeltijd
  - Plezier voor iedereen, eigen team en het andere team
  - Positief begeleiden in de geest van alle kinderen zodat ze plezier hebben

  (bron: www.nhv.nl)