• HV Pacelli

 • Tubantia, 6 november 2017

  Heer en meester in eigen sporthal

  Handbalploeg Pacelli verloor anderhalf jaar geleden voor het laatst een thuiswedstrijd in de competitie

 • SUSAN EVERINK HAALT UIT VOOR EEN VAN HAAR VIJF TREFFERS TEGEN WESEPE.
  FOTO: THEO KOCK
 • De handbalsters van Pacelli zijn thuis veel sterker dan in uitwedstrijden. Ook Wesepe moest er zaterdag in Zieuwent aan geloven, zij het nipt: 27-26.
   
   
  Thuis alles winnen, uit puntjes sprokkelen. Dat is al ruim een seizoen lang het verhaal van de handbalsters van Pacelli. De eigen sporthal in het Sourcy Center in Zieuwent is een onneembare vesting, zo kan ook worden afgeleid aan de berichten op de sociale media van de afgelopen anderhalf jaar.


  'Hoppa, een lekkere overwinning! Pacelli-ESCA is geëindigd in 24-19'. En: 'De wedstrijd Pacelli - Heeten is geëindigd in 40-22. Mooi weer twee punten thuis gehouden.' Het is een greep uit de Twitterberichten over de handbalsters uit Zieuwent. De beheerders van het account hebben sinds 20 maart 2016 (!) niet meer getwitterd dat Pacelli thuis verloor in de competitie.

  Hoe anders is dit uit. Pacelli, dat sinds 2012 in de hoofdklasse acteert, pakte vorig seizoen slechts 6 van de 26 punten in uitduels en bleef ook in de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen bij Overwetering met lege handen achter. De vier partijen hierna leverden de volle winst op, ook dus zaterdag tegen de geel-zwarten uit Wesepe. 'Pfoe, met de hakken over de sloot. Ruststand 14 -13 en eindstand 27-26', slingerde de twitteraar de wereld in.

  De eerste helft ging gelijk op, in het tweede bedrijf stond de thuisploeg met zes punten voor. Wesepe kwam terug tot 26-26. Martine Arink werkte in de slotfase de winnende treffer tegen de touwen. Hoe kan het dat het complex aan de Zegendijk een onneembare vesting is voor vele tegenstanders en het uit minder gaat? "Iedereen heeft thuis haar eigen plek in de kleedkamer en er is meer publiek dat ons steunt", antwoordt Arink.

  Tot tien tellen

  Geen van beide teams wist in het eerste half uur uit te lopen en Pacelli had de grootste moeite met de aanvoerster van Wesepe, die de ene na de andere goal maakte. "In de rust moest ik eerst even tot tien tellen", vertelde coach Carla Ensink na afloop. "We speelden op 40 procent. 20 procent meer geven zou voldoende zijn geweest."

  Het praatje in de rust hielp blijkbaar, want Pacelli verdedigde vooral aan het begin van de tweede helft strakker en liep uit naar 23-18. Toch brachten de gasten de stand weer in evenwicht. In de slotminuten creëerde Ensink een overtalsituatie door de keepster te wisselen voor een veldspeelster. Bijna niemand durfde op doel te vuren in de laatste aanval, behalve Arink. "Ik zag een gaatje. Dat de bal er dan ingaat, is lekker", vertelt de nummer vijf, die eerder al vier keer het aluminium raakte.

  Het is de tweede keer dit seizoen dat Pacelli de baas is over Wesepe, een voorgaande bekerontmoeting eindigde in een 34-22 nederlaag. De trainster uit Bornerbroek concludeert: "Het is een pak van mijn hart dat we gewonnen hebben. Het was een middelmatige wedstrijd, waarin we niet speelden zoals we kunnen. We waren geen collectief en we coachten niet goed", constateerde Ensink, die ook meer uitwedstrijden wil winnen: "Vorig seizoen hadden we als doel kampioen worden, maar dat zorgde voor te veel druk. Het doel voor dit seizoen is meer uitwedstrijden winnen."

  Dat kan volgende week al, als Pacelli op bezoek gaat bij WHC.

  (Bron: Tubantia 6 november 2017, Justin Polman)